5 Ondernemerslessen die je leert van Soof

Guilty Pleasure

Ik was laatst bij de musical van Soof.

Soof is echt mijn “guilty pleasure”, ik vind het heerlijk! Ik heb beide films gezien en de televisieserie. Vorig jaar was ik al bij de try-out voor de musical en nu ben ik als kers op de taart ook bij de officiële musical geweest. De musical is wat mij betreft zeker een aanrader, ik heb enorm genoten van de humor en de herkenbaarheid.

De prijs voor de beste ondernemer gaat naar...

Nou… niet naar Soof dus.

Want… waar ik het eigenlijk over wil hebben, dat zijn de ondernemerskwaliteiten van Soof. Dat Soof niet de prijs voor de beste  wint, dat lijkt me duidelijk ;-). Tenminste als je Soof weleens hebt gezien.

Toch kun je veel leren van Soof op ondernemersgebied. Je leert in elk geval welke fouten je niet  moet maken.

Leer van Soof

Ik heb 5 ondernemerslessen van Soof voor je op een rijtje gezet:

 1. Soof heeft een cateringbedrijf en is enorm gepassioneerd in het koken. Door haar passie vergeet ze een aantal belangrijke zaken die óók bij het ondernemerschap horen.
  Ze stelt geen contracten en voorwaarden op, en vraagt ook geen aanbetaling. Dit komt haar duur te staan als een van haar klanten op de dag van levering afzegt. Ze heeft immers alle inkopen en voorbereidingen al gedaan. Nu blijft ze zitten met een enorme voorraad en deze kosten kan ze niet op de klant verhalen. Zonde!

 2. Soof investeert alle omzet die ze maakt direct terug in haar bedrijf
  Van het geld dat ze verdient met haar cateringklussen koopt ze direct nieuwe voorraad en materialen in. Daardoor bouwt ze geen enkele buffer op en is haar bedrijf eigenlijk gewoon een dure hobby (dit is ook één van de verwijten die ze van haar man krijgt, en hiermee worden de eerste scheurtjes binnen hun huwelijk zichtbaar).

 3. Soof realiseert zich niet dat het geld dat zij verdient meerdere doelen heeft. 
  Ze heeft niet genoeg geld om haar personeel te kunnen betalen, laat staan zichzelf een salaris te kunnen uitkeren. Ze werkt enorm hard, zo hard zelfs dat haar gezin eronder lijdt, en ze verdient onderaan de streep geen cent!

 4. Soof vergeet dat je als ondernemer een verplichting hebt naar de Belastingdienst.
  Niet alleen voor de btw (geld dat officieel niet van haar is, ze is alleen het doorgeefluik), maar ook voor de inkomstenbelasting. Tegen de tijd dat Soof belastingaangifte moet doen, is al haar geld (al)weer op.

 5. Soof doet niet aan boekhouden.
  Alle bonnetjes en andere (belangrijke) papieren stopt ze in een grote pan!
  Ze weet totaal niet hoe haar bedrijf ervoor staat, laat staan welke richting ze uitgaat. Boekhouden is misschien niet voor iedereen even leuk, maar wel ontzettend belangrijk. Het geeft je inzichten in hoe je het doet als ondernemer zodat je jouw plan daarop kunt aanpassen (om nog maar te zwijgen over hoeveel geld het je kost als je geen juiste boekhouding bijhoudt!).Happy Profit Soof pan met bonnen

Over het algemeen gezien ontbreekt het Soof vooral aan inzicht en winst. Beide zeer belangrijke bestanddelen voor een succesvol bedrijf.

Profit First

Soof heeft duidelijk nog nooit van Profit First gehoord. Jammer! Dat had wellicht de redding van haar relatie kunnen betekenen 😉 (maar ja, dan zou Soof niet zo’n heerlijke “guilty pleasure” zijn denk ik…).

Hapy Profit Winstuitkering Profit First

Over Profit First gesproken; zelf werk ik al lange tijd volgens deze methode en het is dan ook dankzij Profit First dat ik bij Soof de musical was.

Één van de vele, (leuke) voordelen van het werken met Profit First is dat je jezelf elk kwartaal een winstuitkering geeft als beloning voor jouw werk. Hoe leuk is dat?

Van mijn winstuitkering over het 3e kwartaal heb ik mijn man een avond mee uit genomen; eerst gezellig een hapje eten en daarna naar Soof de musical.

Je moet zelf ervaren hoe het voelt om zo’n avond uit te gaan van jouw winstuitkering, dat voelt écht heel anders dan een “gewoon” avondje uit. Wij hebben in ieder geval éxtra genoten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches