Betalen, betalen, betalen! (en een leuke speltip)

In mijn familie spelen we graag spelletjes. Met name tijdens de feestdagen. Al zolang ik me kan herinneren spelen we met Kerst de hele dag door verschillende spelletjes. Vooral kaartspelletjes maar ook andere (soms zelfverzonnen) spelletjes.

Er is één ding wat bij elk spel hetzelfde is:

We spelen altijd om geld.

Zelfs toen ik nog heel klein was speelden we al om geld en kreeg ik van opa en oma wat ‘start’geld.

We speelden natuurlijk nooit om hele grote bedragen, veelal waren het stuivers als inzet.

Op Nieuwjaarsdag gingen we vroeger altijd naar mijn opa en oma en daar speelden we ook altijd spelletjes. Ik ben van de generatie toen de iPads, telefoons en computerspelletjes nog geen rol speelden ;-).

Om de kleinkinderen te vermaken verzon mijn opa vaak spelletjes. Ik kan me bijvoorbeeld nog herinneren dat hij een keer een woordspel verzonnen had waarbij we zo’n lang mogelijk woord moesten zien te maken maar waarbij elke letter maar 1 keer gebruikt mocht worden. Voor elke unieke letter kregen we dan een stuiver. Ik kan je vertellen dat als je een jaar of 8 / 9 bent, dat echt een grote uitdaging is en die (in mijn geval) 35 cent dan als een enorme prijs voelt!

Ik was ook groot fan van het spel stuivertje gooien dat we speelden bij opa en oma. Zij hadden een bar tussen keuken en woonkamer en dan stonden we met de hele familie op een rij en gooiden we een stuiver richting de bar. Degene die het dichtst bij kwam won alle stuivers. Geweldig!

Helaas leven mijn opa en oma niet meer en is daarmee aan het Nieuwjaarsdag-feest een einde gekomen. Maar met mijn ouders spelen we tijdens Kerst nog steeds allerlei kaartspellen en natuurlijk ook nog steeds om geld.

Mijn ouders hebben de traditie van mijn opa en oma overgenomen en geven mijn kinderen nu ook wat ‘start’geld voor de dag. Met 2 euro aan stuivers komen ze vaak de dag al goed door en met een beetje geluk eindigen ze de dag met meer dan die 2 euro.

Hilarisch kaartspel wat we vaak spelen is ‘zeventje gooien’. Ieder heeft een serie kaarten (van 1 kleur) van de 2 tot en met de vrouw waarbij de 7 er tussenuit is gehaald. Vervolgens gooi je met 2 dobbelstenen en draai je de kaart volgens het aantal ogen dat je hebt gegooid (11 is dan de boer en 12 is de vrouw). Aangezien 7 niet meedoet (en dat met 2 dobbelstenen het meest gegooid wordt) moet je als je 7 gooit een stuiver in de pot doen. Degene die als eerste al zijn kaarten omgedraaid heeft wint de pot!

Dit spel haalt bij ons allemaal de winnaarsmentaliteit naar boven. Niemand wil 7 gooien, want niemand wil de pot spekken natuurlijk. Maar we willen natuurlijk wel allemaal graag een dik gevulde pot winnen ;-).

In het heetst van de strijd roepen we elkaar steeds toe: “betalen, betalen, betalen!”. “Spekken die pot!”.

Waarom spelen wij altijd om geld?

Spelen om geld maakt het spel leuker en spannender. Als je niks te verliezen hebt, speel je het spel toch echt een stuk anders. En geld verliezen willen we allemaal liever niet natuurlijk.

Geld winnen daarentegen is dan weer ontzettend leuk!

Daarbij vind ik dat het een waardevol onderdeel is geweest van mijn opvoeding. Want verliezen hoort er ook bij en geld verliezen is echt niet leuk! Mijn ouders hebben mij nooit laten winnen en dat doe ik bij mijn eigen kinderen dan ook niet.

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen leren dat verliezen ook bij het leven hoort en dat geld een belangrijke rol speelt in het leven. Maar ik leer ze ook om ergens voor te gaan, een doel te hebben en dat doel te willen bereiken (winnen dus).

Het ondernemerschap is ook een spel.

De een speelt het ondernemersspel beter dan de ander maar elke ondernemer wil het spel winnen.

Met winnen bedoel ik jouw doel bereiken. Elke ondernemer heeft haar eigen doelen maar weet je wat het leuke is? Er is altijd een gemeenschappelijke factor: geld. Geld maakt het bereiken van je doelen mogelijk, zowel zakelijk als privé.

Zoals bij elk spel duidelijk is wat je moet doen om te winnen, is het belangrijk dat ook in je bedrijf duidelijk is wanneer je het spel gewonnen hebt (je doel bereikt hebt) en wat je daarvoor moet doen.

Nu is het de tijd van het jaar waarin veel mensen hun doelen stellen voor het jaar, harstikke leuk en ook zeker verstandig om het jaar te starten met een doel.

Mijn Social Media staat momenteel bol van de ondernemers die hun doelen delen voor 2021. Ontzettend leuk om te lezen dat iedereen mooie plannen heeft maar bij zeker 90% van die doelen weet ik nu al dat ze dat niet gaat lukken.

Nee, ik ben geen ‘het glas is halfleeg’ type. Ik ben juist altijd heel positief en gun het iedereen ook echt van harte dat het lukt maar even goede vrienden:

– het is algemeen bekend dat voornemens niet werken. Aan een voornemen heb je niks! Je moet een besluit nemen! Dus als je je doel gaat formuleren, omschrijf dat dat niet als: “Ik wil….” Zeg liever: “Ik ga…” of nog beter zelfs, omschrijf je doel alsof je het al gerealiseerd hebt: “Ik heb…”. Je zult merken dat zoiets simpels als je doel anders formuleren heel veel doet met je mindset en daardoor wordt het makkelijker om je doel te bereiken.

– bijna alle doelen die ik voorbij heb zien komen zijn heel vaag. En dan is het echt heel lastig om dat doel te bereiken, want als je doel zo vaag is, hoe weet je dan wat je moet doen om dat doel te bereiken? En sterker nog, hoe weet je überhaupt of je het bereikt hebt?

De meest voorkomende fout die ik zie is dat er als doel gesteld wordt ‘meer’ van iets te willen. Harstikke leuk, maar wat is ‘meer’? Bijvoorbeeld het doel: ‘meer omzet’. Stel je had in 2020 een omzet van € 1.000,- en in 2021 komt je omzet uit op € 1.001,-. Dan heb je dus je doel bereikt. Nu zul je vast lachen en denken “Nee, maar zo bedoel ik het niet.”  Oke, snap ik maar waarom definieer je dan niet wat ‘meer’ is? Durf dat wat je écht wilt als doel te stellen, wees daar heel duidelijk en concreet in. Als je het niet als doel stelt, lukt het je zeker niet 😉

Hoe concreter je doel is, hoe makkelijker het wordt om je doel te bereiken en te meten hoe ver je bent en wat je dus nog te doen staat.

Heb jij jouw doel(en) voor 2021 al gesteld? Vraag je je af of jouw doel(en) concreet genoeg zijn? Mail me dan, ik geef je graag feedback zodat jij jouw doelen in 2021 gaat behalen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches