De vraag is nooit: Hoe?

“Ja, maar hoe doe ik dat dan?”

Dat is een vraag die zo ontzettend vaak aan mij gesteld wordt. En ik snap dat want ik heb zelf ook jarenlang veel te vaak de Hoe-vraag gesteld. Als ik heel eerlijk ben merk ik dat ik nog steeds weleens in die valkuil stap. Vaak op de momenten dat ik niet zo lekker in mijn vel zit. Als de dingen even niet lukken zoals ik dat graag zou willen. Dan heb ik moeite om het grote geheel te zien en verzand ik in de vraag: Hoe?

Wat is er mis met de Hoe-vraag?

Er is natuurlijk niet direct iets mis met de vraag zelf. Alleen je kunt jezelf wel afvragen of het de meest prangende vraag is die je zou moeten stellen.

Er is namelijk een veel belangrijkere vraag die je jezelf altijd eerst moet stellen: “Waarom?”

Waarom doe je wat je doet? Waarom is … belangrijk voor je? Waarom wil je …?

Op het moment dat je voor jezelf heel duidelijk hebt waarom, dan zul je zien dat de hoe vaak vanzelf komt.

Dat klinkt misschien wat zweverig. Als je me goed kent, dan weet je dat ik niet echt het zweverige type ben maar meer het type van met beide voeten op de grond. Dus haak niet af, maar lees even verder dan leg ik het je uit.

Waarom is de allerbelangrijkste vraag die je jezelf continue moet blijven stellen. Jouw waarom is namelijk de brandstof van alles wat je doet. Als je heel sterk weet en voelt waarom het voor jou belangrijk is dan doet het er niet toe wat de hoe is.

Extreem voorbeeld:

Jouw kinderen (of huisdieren of partner of wie je dan ook heel dierbaar is) worden ontvoerd en boven een bak met krokodillen (piranhas / haaien / whatever) gehangen. Het touw zakt elk uur een stukje naar beneden en als jij niet binnen 8 uur het losgeld betaald dan…. (de rest kun je zelf wel invullen)

Is het in deze situatie belangrijk hoe jij aan het losgeld komt? NEE toch?!

Het is belangrijk waarom jij dat geld bij elkaar moet sprokkelen! Om je dierbaren te redden natuurlijk!

Denk je dat het in deze situatie moeilijk is om te doen wat je moet doen? Als het leven van jouw kinderen (of andere dierbare) ervan af hangt, ga je dan eerst uren lopen twijfelen over hoe je het aan zal gaan pakken? Blijf je dan uitstellen omdat je het spannend vind om in actie te komen? Omdat je je afvraagt of het wel het gewenste resultaat op zal leveren?

Nee toch?! Je doet gewoon wat er nodig is om aan het geld te komen om je kinderen te redden. Omdat je heel sterk voelt waarom dat nodig is.

Precies om diezelfde reden is het heel belangrijk om ook in je bedrijf helder te hebben waarom je iets doet.

Ik heb zelf veel te lang lopen ‘mutsen’ omdat ik niet helder genoeg had waarom ik doe wat ik doe. Daardoor bleef ik steeds hangen in onbenulligheden: nog maar een keer mijn aanbod onder de loep, moet er toch nog iets anders? Hmmm… misschien moet ik de teksten op mijn website nog even tweaken. O! Nu heb ik toch een leuk idee voor een visitekaartje!

Nu kan ik er hard om lachen. Maar tot ongeveer een jaar geleden zag ik het gewoon niet. Ik zag gewoon niet dat ik mezelf op die manier enorm aan het saboteren was. En druk dat ik het had! Jeetje, als ik er zo aan terug denk kan ik bijna niet geloven dat het echt zo gegaan is.

Sinds ik mijn waarom eindelijk glashelder heb, is het zo makkelijk om gewoon te doen wat ik moet doen. Ook als datgene wat ik moet doen niet leuk is, spannend is, stom is of saai is.

En weet je, ik doe nu veel meer dan vroeger. En geloof het of niet, ik hou juist tijd over!

Hoe zit het dan precies met die waarom?

Ik had eerder ook al een waarom. Waarom ik het zo belangrijk vind om controle te hebben over mijn financiën en waarom ik ook andere vrouwelijke ondernemers dat zo erg gun.

Deze waarom laat zich beter vertalen als een missie. Ook heel belangrijk en waardevol maar het lastige is dat dit niet concreet en meetbaar is.

Zorg ervoor dat je ook een meetbaar (financieel) waarom hebt. Daarmee wordt het namelijk een stuk makkelijker om ook echt in actie te komen.

Mijn financiële waarom is dat ik mijn kinderen schuldenvrij wil laten studeren en dat ik wil zorgen dat mijn man niet meer hoeft te werken.

Ik heb dat op dit moment nog niet bereikt maar ik voel zo sterk dat ik dit wil dat het voor mij nu heel makkelijk is om te doen wat ik moet doen. En als ik een keer niet zo lekker in mijn vel zit, waardoor ik dreig weer in de hoe-vraag te blijven hangen, dan hoef ik alleen maar te denken aan het gezicht van mijn man als ik hem vertel dat hij kan stoppen met werken. Of aan mijn kinderen die na hun studie niet nog jarenlang voor de DUO hoeven werken.

Wat is jouw financiële waarom?

Zal ik je helpen om een bedrag te hangen aan jouw waarom? Door een helder en concreet bedrag aan je waarom te hangen wordt het meetbaar en daarmee makkelijker. Je kan dan heel simpel zien wat je moet doen en hoe ver je al bent.’

Woensdag 11 november geef ik een gratis webinar waarin ik je leer om prijskaartjes te hangen aan jouw doelen. Uitgangspunt daarbij is natuurlijk: jouw waarom.

Zie ik je woensdag? Meer info en aanmelden kan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches