Het leed dat december heet

Daar gaat ‘ie dan; de jongste zoon, onderweg naar school voor de allerlaatste keer met surprise onder zijn arm.

Ik vind dat toch wel een dingetje hoor. Kleine jongens worden groot, veel te snel als je het mij vraagt.

Pittige maand

De decembermaand is voor mij altijd een pittige maand.

Emoties gaan alle kanten op. Ik geniet van de sfeer van de feestdagen, de gezellige lichtjes in de boom, het samenzijn met de mensen van wie je houdt en stiekem ook het lekkere eten ;-).

Maar aan de andere kant word ik ook knettergek van de stress, de kinderen stuiteren door het huis (gelukkig wordt dat elk jaar minder, maar met totaal 4 ADHD-ers in huis blijft het toch een stuiterend festijn en steken we elkaar lekker aan).

Er moeten surprises worden geknutseld, cadeautjes gekocht en vergeet ook de boodschappen niet, om over het hele optuigen van die kerstboom nog maar te zwijgen.

Het hele jaar kijk ik uit naar die gezellige maand om vervolgens ook weer opgelucht te zijn als het allemaal weer achter de rug is.

Het is net als een bevalling, daarvan ben je ook weer snel vergeten hoe het voelde. Tot de volgende zich aandient en je brein je de herinnering weer dubbel en dwars laat beleven. Dan besef je pas weer hoe heftig het was en snap je niet waarom je er eigenlijk nog een keer aan begonnen bent 😉 (dat duurt natuurlijk ook maar even, no worries, ik hou van mijn kids en zou ze voor geen goud willen missen).

Ondernemersvalkuil

Anyway, december is dus een ontzettend gezellige maar retedrukke maand en dan heb ik het nog niet eens over werk gehad. Want, o ja, dat is er ook nog ;-).

Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens vorige decembermaanden moeite heb gehad om het hele gebeuren te combineren met werk.

De grote valkuil van het ondernemerschap (waarbij je dus de vrijheid hebt om zelf je tijd in te delen) is dat het ‘makkelijk’ is om iets anders te doen dan wat je moet doen. Er is geen baas die je achter de broek aan zit, je bent zelf die baas. Jezelf voor de gek houden is nou eenmaal heel simpel.

En dat deed ik dan ook regelmatig. Al had ik dat zelf op dat moment helemaal niet door. Ik vond dat ik het echt verdiend had om tijdens de decembermaand even wat minder te werken. Dat daardoor mijn doelen niet altijd gehaald werden dat nam ik dan maar voor lief. Onder invloed van de feestsfeer besefte ik me dat waarschijnlijk niet eens.

Dat besef kwam altijd later pas. In januari, als de gezelligheid voorbij was en het ‘normale’ leven weer insloeg als een bom. Dan had ik steeds weer spijt. Nu is dat gevoel ook wel te wijden aan de maand januari, in mijn optiek de meest depressieve maand van het jaar, maar toch.

Strak plan

Dit jaar doe ik dat dus helemaal anders.

Ik heb een strak plan voor de maand december en hou me daar ook aan. Ik weet precies wat ik wil realiseren en heb dat doel heel helder voor ogen. En met mijn superconcrete actieplan is het heel simpel voor me om te doen wat ik moet doen. Zo lang de maand nog niet voorbij is, is alles nog mogelijk en blijf ik ook mijn acties doen, want ik weet wat ze me opleveren en daar word ik heel blij van.

Ik plan elke maand mijn omzet. Ik weet precies elke maand hoeveel omzet ik moet én wil maken en pas daar mijn acties op aan. Ook deze maand staat er gewoon een omzetdoel gepland, opgeven is dan ook geen optie.

Het voordeel daarvan is dat ik nu veel meer rust ervaar dan voorgaande jaren. Ik laat me nu niet meer van mijn stuk brengen door alle feestdagenstress want ik heb een doel en dat doel moet en zal ik halen.

Kun je je voorstellen hoe ik extra van de feestdagen zal genieten met de wetenschap dat ik mijn doel behaald heb?

Hoe beleef jij de decembermaand? Stress? Of heb je ook een helder doel waardoor je meer focus hebt?

Ik heb nog iets leuks voor je: dinsdagochtend (8 december) deel ik 7 tips om je omzet nog een flinke boost te geven deze maand. Wil jij deze maand ook je omzet nog even door het plafond helpen? Meld je dan hier aan en dan zie ik je heel graag aanstaande dinsdag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches