“We can’t get lost because we don’t know where we’re going”

Ik ben groot fan van de serie Gilmore Girls. Ik vind vooral Lorelai (de moeder van het stel) echt een tof wijf. Mijn kinderen zeggen dat ik op haar lijk, dat ik net zo raar ben als haar, maar dat valt echt mee ;-P. Ik zeg juist dat ze blij moeten zijn dat ik niet meer op haar lijk want ze vinden me nu al irritant genoeg hahaha!

Maar goed, waar ik eigenlijk naartoe wilde met dit verhaal was een uitspraak van Lorelai.

Tijdens een van haar uitspattingen (ze heeft er nogal wat) stapt ze met dochter Rory in de auto op weg naar ….. geen idee. Ze wil gewoon weg en ziet wel waar ze terecht komt.

Dochter Rory is een stuk gestructureerder dan haar moeder en wil wel heel graag weten waar ze naartoe gaan en geeft aan dat ze bang is dat ze verdwalen.

Waarop Lorelai zegt: ‘We can’t get lost, because we don’t know where we are going”

Bruggetjes

En precies die zin is voor mij weer een pareltje waar ik een mooi bruggetje mee naar het ondernemerschap kan maken.

Mijn klanten vragen mij vaak hoe ik tot mijn blogs kom, omdat ze over de gekste dingen gaan en toch heel waardevol en leerzaam zijn (ik schreef bijvoorbeeld al eens over Super Mario Kart en over Smurfensnot). Dat komt dus door dit soort bruggetjes, ik zie op zo’n moment direct een link naar het ondernemerschap voor me. (De handige app ‘Braintoss’ helpt mij vervolgens om die bruggetjes te onthouden op het moment dat ik niet direct tijd heb om mijn blog te schrijven.)

"We can't get lost because we don't know where we're going"

Terug naar Lorelai: “We can’t get lost, because we don’t know where we are going”

Vast onderdeel van mijn trajecten met mijn klanten is het stellen van een doel. Zonder doel weet je niet waar je naartoe gaat en weet je ook niet of je er al bent of niet, laat staan of je überhaupt op de goede weg bent.

Ik krijg op dit onderdeel nog weleens wat weerstand. Ondernemers die zeggen dat zolang ze maar in de juiste ‘flow’ zitten dat het dan wel goed komt. Of zolang ze maar hun ‘missie’ voelen dan zijn ze op de juiste weg.

Dat is natuurlijk hartstikke mooi maar die ‘flow’ en die ‘missie’ die betalen je rekeningen niet. Je hebt echt een doel nodig om succes te creëren die je ook echt terugziet in het saldo van je bankrekening.

De opmerking van Lorelai zorgde bij mij voor een eye-opener. Bij veel ondernemers zal het op exact dezelfde manier werken. “Als ik maar geen doel stel, dan kan het ook niet fout gaan, dan kan ik ook niet verdwalen.”

Als ik je nou eens vertel dat je als je geen doel hebt, je eigenlijk al verdwaald bent nog voor je überhaupt gestart bent? Je kunt dus wel degelijk verdwalen, alleen heb je dat niet door omdat je niet eens weet op welke route je zit. Snap je ‘m nog?

Out of the box

Ik werk veel met creatieve ondernemers die net zo EigenWijs zijn als ik.

Wij doen graag de dingen op onze eigen manier en houden niet van standaard.

Ten onrechte wordt er weleens gedacht dat als je het out-of-the-box type bent dat dan het stellen van een doel niet matcht. Maar dat is echt onzin, het stellen van een doel geeft je juist richting. Wat overigens heus niet wil zeggen dat je niet van die richting mag afwijken. Dat is nu juist het leuke: ook al heb je jouw doel bepaald, jij mag altijd nog zelf bepalen welke route je vervolgens neemt op weg naar jouw doel. Er zijn altijd meerdere routes die je kunt proberen, dus kijk gewoon welke route voor jou het fijnste is maar verander nooit je bestemming ;-).

Do you know where you are going? Heb jij een concreet doel voor jezelf en natuurlijk jouw business gesteld? Wil je dat hieronder met mij delen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches