Zorg jij voor je bedrijf of zorgt je bedrijf voor jou?

“Hoeveel salaris keer je jezelf elke maand uit vanuit je bedrijf?”

“Nog niks eigenlijk, ik zit nog in de opstartfase en ik heb nog een baan ernaast dus ik kan gelukkig tot nu toe nog leven van het salaris wat ik daarmee verdien”

Ik check nog een keer de info die ze me voorafgaand aan ons gesprek heeft gegeven en zie dat ze inmiddels al drie jaar ondernemer is.

Ik ken mijn klanten, ze lijken op mij, ik heb in hun schoenen gestaan en daarom hou ik zo van ze. Deze vraag stel ik standaard als ik in gesprek raak met een ondernemer en het antwoord is vrijwel altijd ongeveer hetzelfde. Of ze betalen zichzelf nog helemaal geen salaris uit, of ze betalen zichzelf veel te weinig salaris uit.

Vaak vanwege dezelfde redenen:

  • er blijft nog niet genoeg geld over
  • er is nog geen behoefte aan een salaris omdat er een ‘vangnet’ is (bijv een baan, uitkering of partner)

Mijn ervaring is dat reden 1 vaak een gevolg is van reden 2. Die zal ik je uitleggen:

Dat er niet genoeg geld overblijft heeft niks te maken met dat deze ondernemers minder gepassioneerd zijn of minder goede ondernemers zijn, dat heeft alles te maken met het veilige vangnet dat ze hebben. Je kunt jezelf blijven aanmoedigen maar onbewust word je door je brein gesaboteerd omdat je geen echte noodzaak voelt dat je moet leven van je bedrijf. Er is tenslotte genoeg, je krijgt elke maand je salaris uitbetaald of je hoeft maar even je hand op te houden bij je partner.

No worries, dit is echt nergens een verwijt! Been there, done that!

Zoals jij nu onderneemt, zorg jij voor je bedrijf. Je probeert aan alle kanten om je bedrijf te laten groeien, je werkt keihard en investeert waar nodig in je bedrijf. Al het geld wat je verdient met je bedrijf investeer je direct weer terug in de hoop dat dat de groei van je bedrijf bevordert. Soms sponsor je je bedrijf ook met privé geld om maar door te kunnen.

Dat is geen gezonde manier van een business runnen, stiekem weet je dat natuurlijk zelf ook wel.

Je bent er klaar mee om gezien te worden als bedrijfJE, je wilt geen hobby, je wilt gewoon een serieus bedrijf runnen. Een bedrijf dat voor jou zorgt in plaats van andersom. En daar ben je meer dan klaar voor!

"Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg "

Albert Einstein

Helaas is er ‘klaar’ voor zijn niet genoeg om ook echt een serieus bedrijf te bouwen. Niet alleen staan de klanten niet direct in rijen dik voor de deur omdat jij er toevallig klaar voor bent, maar als je ook nog steeds op dezelfde manier je bedrijf blijft runnen als je dat tot nu toe hebt gedaan zal er niks veranderen.

De eerste stap die je te zetten hebt is realiseren dat je het anders wilt.

Stap twee is het nemen van het besluit dat je het ook anders gaat aanpakken. Een besluit is iets anders dan een voornemen; voornemens verdampen, besluiten liggen vast.

De volgende stap is dat je een heel concreet doel stelt. Wat is het leven dat je graag wilt leiden en wat is er daarvoor nodig? Maak dat heel concreet door daar een prijskaartje aan te hangen: hoeveel geld heb je dan nodig?

Niemand haalt een doel van de een op de andere dag, dat gaat stap voor stap dus de voorlaatste stap is het maken van een duidelijk actieplan: wat ga je doen om elke dag een stapje dichter bij jouw doel te komen?

De allerlaatste stap is het beetje bij beetje afbouwen van het vangnet dat je hebt. Dat kan op verschillende manieren maar is wel een essentiële stap die je te zetten hebt, je moet zorgen dat je de noodzaak gaat creëeren om geld te verdienen met je bedrijf.

In het traject met mijn klanten doorlopen we deze stappen samen. Met mijn steun, stok achter de deur en hulp om inzicht te krijgen in de cijfers van het bedrijf leren ze het vertrouwen te krijgen dat ze het vangnet kunnen afbouwen en een winstgevend bedrijf op te bouwen!

Ben je benieuwd of ik jou ook kan helpen? Vraag dan een gratis Winstsessie aan, elke maand selecteer ik 3 ondernemers voor een gesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches