Typisch Hollands

" Niet klagen maar dragen "

Klagen, een typisch Hollands dingetje volgens mij.

Ik ben opgevoed met het principe ‘Niet klagen maar dragen’, maar natuurlijk maak ik me ook vaak schuldig aan klagen. Als een rasechte Hollander klaag ik voornamelijk over het weer: te koud, te warm, te nat, te veel wind, te veel zon, te weinig zon → kortom: het is nooit goed! Hahaha!

Zo had ik vandaag lekker naar de camping in Zeeland willen vertrekken om daar heerlijk van het zonnetje te genieten maar als ik naar buiten kijk zakt de moed me in de schoenen. Getsie, koud en nat, laat maar weer!

Waarom klagen we met zijn allen toch zo vaak? Is klagen fijn? Lost klagen iets op? Nee! Helemaal niet!

Toch zouden we het niet doen als het ons niks op zou leveren. Als we er totaal geen ‘winst’ mee zouden behalen zouden we er heus mee stoppen dus klagen levert wel degelijk iets op.

Wat levert het op ?

Ik klaag vaak over het weer, nu heb ik daar natuurlijk helemaal geen invloed op dus wat levert het me op om te klagen over het weer? Daarvoor moet ik even diep naar binnen bij mezelf. Het levert me een luchtig gespreksonderwerp op. Maar wat levert een luchtig gespreksonderwerp me dan op? Ai! Die voel ik, dat levert me namelijk afstand op, als ik ‘lekker’ over het weer kan klagen hoef ik het niet te hebben over de dingen die me écht bezig houden, dan hoef ik niet aan mijn échte zorgen te denken.

Zie je? Klagen levert dus altijd iets op.

Ik heb als voorbeeld nu het klagen over het weer gebruikt, met name omdat ik aan mezelf merk dat dat een van mijn top klaagonderwerpen is en omdat het voor jou vast herkenbaar is. Maar natuurlijk wordt er over het algemeen niet alleen over het weer geklaagd. Je herkent vast wel dat je weleens een dag (of meer dagen) hebt dat je ook over andere zaken klaagt. Ook bij andere onderwerpen kun je op onderzoek uitgaan wat het klagen je oplevert. Je hebt altijd iets te winnen bij het klagen en vaak is dat iets niet hoeven, een excuus hebben dus.

Als iets niet lukt, kun je daar heerlijk over gaan zitten klagen. Zo lang je lekker aan het klagen bent, hoef je er namelijk niks mee. “Het lukt toch niet dus waarom zou ik het nog doen?” Door zo te denken ga je het probleem uit de weg, lekker makkelijk toch?

Ik wil niet alleen maar een klaagverhaal met je delen vandaag, want daar worden we allebei niet vrolijker van ;-). Maar het moraal van dit verhaal is dat je altijd een keuze hebt, wat je ook kiest het is goed want het is jouw keuze. Kies je ervoor om te blijven klagen (omdat je er nog niet klaar voor bent om jouw monster in de ogen te kijken), helemaal prima zolang je je realiseert wat jouw ‘geklaag’ je oplevert. Of kies je ervoor om wel jouw monster in de ogen te kijken en iets te veranderen aan de situatie?

" If you don't like where you are,
then move ! You are not a tree ! "

Welk inzicht heeft mijn schrijfsel van vandaag jou opgeleverd? Wat levert klagen jou op? Wil je dat hieronder met me delen?

Geniet van je weekend (met of zonder lekker weer). Ga ik nog even met mijn eigen monsters in gevecht ;-P

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches