Ondernemen met vallen en opstaan

Geduld is een schone zaak

Als ondernemer wordt je geduld regelmatig op de proef gesteld. Geduld hoort bij het ondernemerschap maar is ook een eigenschap die veel ondernemers (ik ook) missen.

Ik heb veel te weinig geduld, alles moet bij mij snel en direct gebeuren. Dat is natuurlijk onmogelijk, dat weet ik ook wel maar dat wil niet zeggen dat ik dat dan ook maar leuk moet vinden toch?

Ik zie om me heen dat ik zeker niet de enige ben bij wie het zo werkt.

En dan ben je ondernemer...

Je gaat naar de Kamer van Koophandel, schrijft je in als ondernemer en… poeh wat een tegenvaller dat er dan niet direct klanten voor je deur staan te wachten.

Je plaatst een bericht op Social Media en… nou ja zeg, slaat nergens op dit: niemand die direct een mail stuurt met de vraag of ze alsjeblieft klant bij je mogen worden.

Als je dit zo leest, moet je waarschijnlijk grinniken, want haha natuurlijk werkt dat zo niet. Nee, dat klopt, dat weet iedereen. En toch zit er vaak wel een klein stemmetje in je hoofd dat wel degelijk deze verwachtingen heeft. Het is maar een klein stemmetje maar dat kleine stemmetje heeft een grote invloed op je gedachten en hoe je vervolgens handelt.

Ik zie het veel te vaak gebeuren (heb me er zelf ook vaak schuldig aan gemaakt) dat we te snel opgeven. Nou, pfff, dit werkt niet hoor, dan maar iets anders proberen.

Enorm zonde! Want als je eens terugdenkt aan vroeger, hoe vaak is het voorgekomen dat iets in een keer lukte? Kon je als kind gelijk lopen? Fietsen zonder ook maar een keer te vallen? Schrijven zonder taalfouten?

Nee! En dat vinden we heel normaal! Waarom doen we dan zo moeilijk als het in je bedrijf niet in een keer lukt?

Met vallen en opstaan

Succes komt niet ineens, succes moet groeien. Het is net als leren lopen: een kwestie van blijven proberen. Je zult vallen, je zult falen, het zal (te) lang duren, maar hou vol. Je bent aan het leren, met vallen en opstaan 😉

Vallen (falen) is niet leuk maar het hoort er echt bij. Elke keer dat je valt (faalt) leer je een nieuwe les die je dichterbij je succes brengt. Hoe belangrijk vallen (falen) ook is, jouw groei zit in het weer opstaan. Hoe harder je valt, hoe moeilijker het zal zijn om weer op te staan. Het is heel simpel: het enige wat je hoeft te doen om echt succes te behalen is een keer vaker opstaan dan vallen. That’s it!

De wet van de boerderij

Je kunt het ondernemerschap het beste vergelijken met een boerderij (is ook gewoon een bedrijf hè).

“Je kunt alleen oogsten wat je gezaaid hebt”

De wet van de boerderij

Een boer zal altijd eerst moeten zaaien voordat er geoogst kan worden. Logisch toch? En dan snapt iedereen dat die boer niet direct na het zaaien al kan oogsten, daar is echt iets meer voor nodig:

  • zonlicht
  • water
  • mest
  • en vooral: geduld!

Zo werkt het ook in jouw bedrijf. Alles wat je doet, elke actie, hoe klein ook, elk berichtje op Social Media, elk gesprek dat je voert is zaaien voor de toekomst, voor jouw succes. Een boer kan ook niet direct oogsten na het zaaien, dus jij ook niet. Heb geduld, laat het groeien en wacht tot je kan oogsten!

En jij? Ben jij een geduldig persoon? Wil jij ook het liefste direct oogsten na het zaaien? Wil je het hieronder met me delen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Happy Profit draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches